Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Νέο Nissan Patrol - 7ης Γεννιάς


Το νέο Patrol είναι πλέον πραγματικότητα και μας δίνει τροφή για κουβέντα σχετικά με τον ανταγωνισμό. Για την εξέλιξη του νέου Patrol που μόλις παρουσιάστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ χρησιμοποιήθηκαν περί τα 200 πρωτότυπα εξέλιξης τα οποία δοκιμάστηκαν σε πολλές μεριές του κόσμου, καθώς και σε Ιαπωνία αλλά και μέση ανατολή. Κατά τον σχεδιασμό του μεγάλου SUV η πολυτέλεια ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, ενώ από σχεδιαστικής πλευράς εμπρός συναντάμε το γνώριμο σχήμα στο γκρίλ που χαρακτηρίζει και άλλα τετρακίνητα μοντέλα της Nissan. Όπως υπολογίστηκε από τους ανθρώπους της Nissan οι κάτοχοι των Patrol δεν περνούν παραπάνω από το 15% της οδήγησης τους εκτός δρόμου. Έτσι στόχος ήταν να διαμορφώσουν ένα διάκοσμο με καλύτερους εσωτερικούς χώρους και καλύτερη ποιότητα από πριν. Ως αποτέλεσμα το μεγάλο SUV προσφέρει πλέον 100χιλ. επιπλέον χώρο για τα πόδια των πίσω, καλύτερους χώρους για την τρίτη σειρά καθισμάτων, καθώς και ανανεωμένη πλατφόρμα με καλύτερη ακαμψία. 

Από πλευράς μηχανικού συνόλου το νέο Patrol χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα 5,6 λίτρων V8 τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού (DIG-direct injection gasoline), με την απόδοση να φτάνει τους 400 ίππους και τη ροπή τα 550 Nm, ενώ η μετάδοση γίνεται στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου 7τάχυτου κιβωτίου. Το μόνιμα τετρακίνητο Patrol χρησιμοποιεί το σύστημα ALL MODE 4x4 που μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη δίνει στον οδηγό την επιλογή μεταξύ τεσσάρων ρυθμίσεων. Αυτές είναι οι: Sand, On-road, Snow και Rock, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται το όχημα, ενώ υπάρχουν και τα συστήματα Hill Start Assist/Hill Descent Control με το τελευταίο να περιορίζει την ταχύτητα κατάβασης στα 7 χ.α.ω. (στη λειτουργία 4H), και στα 4 χ.α.ω. (στη λειτουργία 4L). Επίσης το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου της δυναμικής του συμπεριφοράς που ονομάζεται HBMC (Hydraulic Body Motion Control System) που περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος κατά το στρίψιμο και κατά τις αλλαγές πορείας, και μάλιστα ανεξαρτήτως του αν το όχημα κινείται εντός ή εκτός ασφάλτου, ενώ τέλος η ανάρτηση είναι εναξάρτητη και στους τέσσερις τροχούς.

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Top Εξόρμηση στη Ρόδο - Φεβρουάριος 2010

Σε όσους αρέσουν τα νησιά και το χειμώνα, να μια καλή ευκαιρία για να μεταβείτε στη Ρόδο.

Εμπνευστής: «Top FM»
Ηθικός αυτουργός: «Λέσχη 4Χ4 Ρόδου»
Συνεργοί: Όλοι εσείς που είστε κάτοχοι 4Χ4 οχημάτων , ATV`s , enduro μηχανών με έντονη την ανάγκη να ξεφύγετε έστω για λίγο από τις πιέσεις των καιρών και να χαρείτε το απερίγραπτο αίσθημα ελευθερίας και αισιοδοξίας που χαρίζουν απλόχερα οι φυσικές ομορφιές της Ρόδου.

Με την εμπειρία του ραδιοφωνικού σταθμού TOP FM και την δυναμική αρωγή των μελών της «Λέσχης 4Χ4 Ρόδου» την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 8:30π.μ. θα δοθεί εκκίνηση από την πλατεία Δημαρχείου Ρόδου για την «Top Εξόρμηση» στην ποικιλόμορφη ορεινή φύση του νησιού.

Η διαδρομή θα είναι απόλυτα βατή για όλα τα οχήματα μιας και ο στόχος των διοργανωτών είναι η απόλαυση του φυσικού τοπίου χωρίς βέβαια να απουσιάζει η αίσθηση της ασφαλούς εκτός δρόμου περιπέτειας.

Τερματισμός θα δοθεί το μεσημέρι στην κιμισάλα όπου τα κάρβουνα θα περιμένουν αναμμένα τους εκδρομείς για ψήσιμο και γλέντι υπό την αιγίδα του Δήμου Ατταβύρου.

Οι συμμετοχές είναι εντελώς δωρεάν όπως πάντα , φθάνει έγκαιρα να δηλωθούν 17:00-21:00. από τις 15/1/2010 μέχρι τις 18/2/2010 στα γραφεία της «Λέσχης 4Χ4 Ρόδου» Κλαυδίου Πέπερ και στα τηλέφωνα 6944545424.

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Ακύρωση αγώνα Scramble 31/01/2010


Για την περασμένη Κυριακή είχε ανακοινωθεί αγώνας Scramble, στην περιοχή Σταματογιαννέικα, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Αθλητικό σύλλογο μηχανοκίνητων σπορ Αγρινίου. Πολλοί βρέθηκαν στο χώρο του αγώνα για να παρακολουθήσουν  τον αγώνα, αφιερώνοντας ένα κυριακάτικο πρωινό,που είναι πολύτιμο για όλους, όμως αγώνας δεν έγινε ποτέ  και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς το κοινό. Παρακάτω ακολουθεί συνέντευξη του Χρήστου Τασούλη, διοργανωτή του αγώνα, στο enduro.gr , σχετικά με την ακύρωση του αγώνα, τα συμπεράσματα, δικά σας........

Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, αγώνας scramble δυτικής Ελλάδος ΟΜΕ, προγραμματισμένος από την λέσχη Αγρινίου να γίνει την Κυριακή 31 Ιανουαρίου τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η ομοσπονδία δεν κατάφερε να πάρει στα χέρια της την απαιτούμενη άδεια τέλεσης αγώνα.
Ο Χρήστος Τασούλης διοργανωτής του αγώνα εξηγεί τις ενέργεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, τις τηλεφωνικές συζητήσεις με την ομοσπονδία ΟΜΕ, την ανάμειξη της αστυνομίας αλλά και την πρωτοφανή άρνηση της ομοσπονδίας ΟΜΕ να ενημερώσει σχετικά για την ακύρωση του αγώνα.

Δ. Γ. Πότε έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το φετινό κύπελλο αγώνων;
Χ. Τ. Το πρόγραμμα των αγώνων (για το κύπελλο scramble Δυτικής Ελλάδος) βγήκε πριν 3 εβδομάδες, περίπου στις 10 Ιανουαρίου. Κανονίσαμε να γίνουν τέσσερις αγώνες, από την ομοσπονδία δεν ανακοινώθηκε πότε μέχρι την ημέρα του αγώνα.
Δ. Γ. Ο αγώνας (scramble) χρειάζεται άδεια τέλεσης;
Χ. Τ. Ναι, άδειας τέλεσης αγώνα, μιας ημέρας άδεια. Εγώ όταν ζήτησα τον αγώνα από την ομοσπονδία μίλησα και με τον κύριο Πολύζο και του λέω, επειδή έχω πρόβλημα με την αστυνομία στην περιοχή, από πέρυσι από άλλους αγώνες, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα άδειας πρώτα και μετά να προχωρήσω στον αγώνα. Μην κάνω τσάμπα έξοδα. Και μου λέει “άστο αυτό πάνω μου, μείνε ήσυχος θα το τακτοποιήσουμε”. Θέλω όμως αμέσως, του είπα, πριν βγάλω αφίσες πριν οτιδήποτε να βγει η άδεια, να γίνει η ενέργεια. Μου είπε “αυτό είναι δικό μας θέμα, άστο σε εμένα”.
Δ. Γ.  Αυτό πότε έγινε;
Χ. Τ. Ακριβώς δυόμιση εβδομάδες πριν τον αγώνα.
Δ. Γ. Χρειάζεται κάποια αίτηση από εσάς προς την ομοσπονδία ή γίνεται τηλεφωνικώς;
Χ. Τ. Τηλεφωνικώς έγινε αυτήν την φορά. Από την στιγμή που βγαίνει πρόγραμμα δεν κάνουμε αίτηση.
Δ. Γ. Έχει κάποιο κόστος για εσάς, η άδεια;
Χ. Τ. Όχι ένα τηλέφωνο είναι. Αίτηση δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι δουλειά της ομοσπονδίας τώρα πλέον. Αυτός είναι ο κανονισμός πλέον.
Δ. Γ. Από την αστυνομία ζητείται η άδεια;
Χ. Τ. Από την αστυνομία, ναι. Η αστυνομία έρχεται ελέγχει το χώρο και μετά στέλνει το ναι ή όχι στην περιφέρεια. Η περιφέρεια εγκρίνει. Αν η αστυνομία πει όχι από εδώ, η περιφέρεια δεν μπορεί να εγκρίνει την άδεια.
Δ. Γ. Πότε σας ενημέρωσαν για την άδεια;
Χ. Τ. Εμένα με πήρε τηλέφωνο ο Τζίμης Πρέντζας την Τετάρτη το μεσημέρι και μου είπε να πάρω τηλέφωνο τον κύριο Πολύζο να μιλήσω να δούμε τι θα κάνουμε, γιατί η αστυνομία έστειλε αρνητικό δεν έδωσε την άδεια. Τέσσερις ημέρες πριν τον αγώνα. Τον ρωτάω πως έδωσε το άκυρο η αστυνομία αφού δεν με πήρε τηλέφωνο να πάμε να δούμε το χώρο. O Πρέντζας μου είπε να πάρω τηλέφωνο την αστυνομία και τον Πολύζο για να δούμε τι θα κάνουμε. Πήρα κατευθείαν τον Πολύζο και μου είπε “άστο σε εμένα θα μιλήσω εγώ θα το κοιτάξω εγώ το θέμα». Και περιμένω να το κοιτάξει ο Πολύζος. Με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία την Πέμπτη το μεσημέρι κατά τις 11:00 για να πάμε μαζί να δούμε το χώρο. Πήγαμε μαζί, είδαμε το χώρο, αλλά δεν μου είπαν εγκρίνουμε ή δεν εγκρίνουμε. Γυρνώντας από το χώρο παίρνω τον Πολύζο τηλέφωνο και του είπα τι έγινε. “Εντάξει, άστο σε εμάς” μου είπε. Το απόγευμα ξανά στις 17:30 – 18:00 περιμένω να μου στείλουν την άδεια. Ξαναπαίρνω τον Πολύζο τηλέφωνο και μου λέει “θα σε πάρω εγώ σε λίγο, περιμένουμε ακόμα απαντήσεις”. Πήγε 20:00, 21:00, 22:00 τίποτα, οπότε κατάλαβα εγώ πως Παρασκευή βράδυ δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να δουλέψει για να πάρουμε άδεια.
Δ. Γ. Τα τηλεφωνήματα προς τον κύριο Πολύζο έγιναν την Παρασκευή, για να σταλεί το χαρτί της άδειας;
Χ. Τ. Αυτά έγιναν από την Πέμπτη μεσημέρι που γύρισα από τον χώρο μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι. Εγώ περίμενα την άδεια συγκεκριμένα. Αφού πήγαμε και είδαμε το χώρο φαντάστηκα ότι θα πουν το οκ και θα μου στείλουν την άδεια. Παρασκευή μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ δεν ήρθε η άδεια. Αποφασίζω και εγώ, μιλάω και με τον Πολύζο, να μην κοροϊδευόμαστε ο αγώνας δεν επρόκειτο να γίνει.
Δ. Γ. Πότε αποφασίσατε την ακύρωση του αγώνα;
Χ. Τ. Εγώ αποφάσισα Παρασκευή απόγευμα. Από την στιγμή που Παρασκευή μέχρι τις 14:00 δεν πήραμε άδεια στα χέρια μας, υπάρχει περίπτωση Παρασκευή βράδυ 22:00 να πάρουμε άδεια;
Δ. Γ. Τι κάνατε για να ενημερώσατε;
Χ. Τ. Άρχισα σιγά - σιγά να ενημερώνω τους οδηγούς. Συζήτησα με το Πολύζο να πάρω εγώ τηλέφωνο τα websites να ακυρώσουμε τον αγώνα. Μου λέει “άστο να μην ακυρώσουμε τώρα τον αγώνα, μην το βάλουμε, καλύτερα να το ανεβάσουμε στα websites από Δευτέρα μετά τον αγώνα. Να πούμε και καλά ότι έγινε πρόβλημα, να δούμε τι δικαιολογία θα βρούμε, λόγω μπλόκα, λόγω βροχής και τέτοια”. Δεν ξέρω γιατί δεν ήθελε να πει την αλήθεια.
Δ. Γ. Σε προηγούμενους αγώνες που έχετε διεξάγει έχουν παρουσιαστεί τέτοια προβλήματα με την αστυνομία;
Χ. Τ. Ναι έχουν παρουσιαστεί πάλι προβλήματα. Το πρόβλημα της αστυνομίας πιστεύω πως είναι επειδή στον ίδιο δήμο είναι και η πίστα motocross. Οι αγώνες motocross θέλουν άδεια λειτουργίας πίστας. Όταν ζητάμε αγώνα scramble η αστυνομία νομίζει πως θα κάνουμε motocross και ζητούν άδεια λειτουργίας πίστας. Βέβαια αυτό το θέμα έπρεπε να το έχει λύσει η ομοσπονδία. Να στείλει τον κανονισμό, ότι τα scramble μπορείς να τα κάνεις οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεσαι άδεια λειτουργίας. Πιστεύω πως από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, ή δεν έχουν καταλάβει ακόμη περί τίνος πρόκειται.
Δ. Γ. Προτίθεστε να τον κάνετε αυτόν τον αγώνα σε άλλη ημερομηνία;
Χ. Τ. Βεβαίως δεν θα τα παρατήσουμε. Επίσης θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη από τους αγωνιζόμενους, τους υποστηρικτές και τους θεατές που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο αγώνας.

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Νέα έκδοση Mini 4x4 - Mini Countryman

 
 
 
 
Σύμφωνα με τη ΜΙΝΙ θα έπρεπε να δούμε τις επίσημες φωτογραφίες του πρώτου SUV (ή crossover αν θέλετε) στις 7 Φεβρουαρίου, όμως όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας οι πρώτες φωτογραφίες ήδη διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Φυσικά μιλάμε για το Countryman αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ονομασία του νέου off-road οχήματος της MINI μπορεί να είναι τελικά και Crossman. Αυτό βεβαίως θα το διαπιστώσουμε στην επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου στην 80η έκθεση της Γενεύης.

Σχεδιαστικά οι ομοιότητες με το πρωτότυπο Beachcomber που είδαμε πρόσφατα στην έκθεση του Ντιτρόιτ είναι περισσότερο από εμφανείς τόσο στη μάσκα όσο και στους προφυλακτήρες. Το μήκος του αμαξώματος θα κυμαίνεται στα 4 μέτρα ενώ σε αντίθεση με το Beachcomber, το οποίο δεν είχε πλαϊνές θύρες, το εικονιζόμενο Countryman Cooper S διαθέτει 5θυρο αμάξωμα.

Στο εσωτερικό οι διαφορές σε σχέση με τα απλά MINI δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και πολύ μεγάλες και εντοπίζονται κυρίως στα καθίσματα, τα πάνελ των θυρών, αλλά και σε κάποιες λεπτομέρειες στο ταμπλό.

Το εικονιζόμενο μοντέλο που όπως προαναφέραμε είναι το Cooper S θα διαθέτει κάτω από το καπό τον γνωστό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,6 λίτρων με το twin-scroll turbo που αποδίδει 175 ίππους. Όπως έχουμε επισημάνει και στο πρωτότυπο Beachcomber η τετρακίνηση «ALL4» καθώς και το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων είναι δανεισμένα από την BMW X1.

Φυσικά περισσότερες πληροφορίες για το πρώτο Crossover της MINI θα έχουμε μέσα στο Φεβρουάριο.
 

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη: Β. Κωνσταντινίδης - JBK Land Rover Specialists

Πριν από ενάμιση χρόνο, ανάμεσα στους πελάτες που επέλεξα να επισκεφτώ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προώθησης των ανταλλακτικών και των αξεσουάρ αυτ/τών της αντιπροσωπείας που εργαζόμουνα, ήταν ο Βασίλης Κωνσταντινίδης ή αλλιώς ο Mr ''JBK Land Rover Specialist''. Μπαίνοντας στο χώρο που βρίσκεται η επιχειρησή του, άμεσως κατάλαβα ότι είχα να κανω με σοβαρό επαγγελματία και άρχισα να χώνομαι κάτω από τα Land Rover για να θαυμάσω τις μετατροπές και στο τέλος της συζητησής μας του είπα ότι όταν επιστρέψω στο Αγρίνιο, θα έρθουμε σε επαφή. Μάλλον από εκεί μου μπήκε το μικρόβιο....

Η συνέντευξη που ακολουθεί, έχει δοθεί από τον κύριο Κωνσταντινίδη στο 4x4 magazine


Ποιος είναι ο Βασίλης Kωνσταντινίδης;
Κατά κύριο λόγο, ο Βασίλης Κωνσταντινίδης είναι η μισή JBK. Η άλλη μισή JBK είναι ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης.
Και ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;
Εγώ ασχολούμαι με το οργανωτικό κομμάτι της επιχείρησης. Καθορίζω το ημερήσιο πλάνο εργασιών, εξυπηρετώ τους πελάτες, επικοινωνώ με τους προμηθευτές, ασχολούμαι με τα οικονομικά της επιχείρησης. Ο Γιάννης έχει αναλάβει όλο το μηχανολογικό κομμάτι, αφού ως πτυχιούχος του Brunel University, είναι ο αρχιμηχανικός της επιχείρησης, δίνει λύσεις σε πιθανά προβλήματα, ασχολείται με ό,τι special project δημιουργεί η JBK εκείνη την περίοδο και γενικότερα, κάνει όλο το μηχανολογικό παιχνίδι.
Πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με τετρακίνητο όχημα;
Η πρώτη επαφή μου με τετρακίνητο όχημα ήταν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, όταν ο πατέρας μου, μου αγόρασε ένα μηχανοκίνητο τηλεκατευθυνόμενο.
Έτσι ξεκίνησαν όλα, αγώνες, διακρίσεις, μηχανολογική υποστήριξη από τον αδελφό μου που τότε σπούδαζε στην Αγγλία και μου έστελνε ό,τι καλύτερο υπήρχε για τη βελτίωσή του, αφού τότε δεν υπήρχε Internet. Μόνο ένα τηλέφωνο και αν ήσουν τυχερός, κάποιος να σε υποστηρίζει.
Ποια ακριβώς είναι η JBK και με τι ασχολείται;
Κατά την προσωπική μου γνώμη, η JBK είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η Ελλάδα σε επίπεδο ολοκληρωμένης βελτίωσης σε οχήματα Land Rover σήμερα, καθώς διαθέτει τα πάντα. Τεχνογνωσία υψηλότατου επιπέδου, αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις, το μεγαλύτερο stock αξεσουάρ και ανταλλακτικών, αντιπροσωπείες και ανταγωνιστικές τιμές. Κατά κύριο λόγο μπορεί να κάνει τα πάντα σε ένα Land Rover, από ένα απλό service και μια βλάβη, μια ανακατασκευή-αναβάθμιση, αγωνιστική προετοιμασία - υποστήριξη, μέχρι την custom κατασκευή οποιουδήποτε εξαρτήματος επιθυμεί ένας ιδιοκτήτης Land Rover.
Custom κατασκευή; Αυτή την περίοδο έχουμε δημιουργήσει ένα νέο τμήμα για custom κατασκευές, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε οτιδήποτε θέλουμε από αλουμίνιο. Από ένα απλό ντουλάπι, μια κεντρική κονσόλα, μέχρι ένα ολόκληρο ταμπλό και όχι μόνο. Οι πελάτες απλά προσδιορίζουν τις ανάγκες τους και εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εντυπωσιακά και μοναδικά custom κομμάτια. Προσφέρουμε την ικανοποίηση της μοναδικότητας, της διαφοροποίησης, της δημιουργίας!
Πολύ ωραία. Γιατί όμως επιλέξατε να ασχολείστε αποκλειστικά με Land Rover;Γιατί απλούστατα όταν θέλεις να γίνεις ο καλύτερος σε κάτι, πρέπει να ασχολη- θείς με το καλύτερο.
Η JBK είναι εισαγωγέας εξαρτημάτων βελτίωσης και αν ναι, ποιών; Η JBK εισάγει σε εβδομαδιαία βάση ανταλλακτικά και αξεσουάρ από τις σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο. Αντιπροσωπεύει τις σοβαρότερες και εγκυρότερες εταιρείες, όπως τις Kam Differnetial, Safety Devices, Exmoore Trim, Terrafirma Suspensions, First Four, Stack κ.ά.
Πώς καταφέρατε και συγκεντρώσατε όλες αυτές τις εταιρείες ως JBK;Τα πράγματα είναι απλά. Όταν είσαι μια νόμιμη εταιρεία που επενδύεις χρήματα σε κάθε εταιρεία που αντιπροσωπεύεις, κρατάς stock προϊόντων, έχεις την τεχνογνωσία να τα υποστηρίξεις, τα πουλάς στις τιμές που ορίζονται από το εξωτερικό, παρέχεις εγγύηση και κάνεις promotion, τότε όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου. Βασικά, περάσαμε στην ελληνική αγορά από το στάδιο του ερασιτεχνισμού (όπου ιδιώτες μεσάζοντες κινούσαν και κινούν εμπορική δραστηριότητα, πουλώντας σε υπερβολικές τιμές προϊόντα στον κόσμο, έχοντας ως μόνο όπλο το Internet όπου και παρουσιάζονται ως "παντογνώστες" ξεγελώντας το κοινό), στο στάδιο του επαγγελματισμού υψηλότατου επιπέδου.
Υψηλότατου επιπέδου, δηλαδή; Δηλαδή όταν πουλάς ένα προϊόν και δημιουργεί πρόβλημα, πρέπει να έχεις την οικονομική δύναμη να το υποστηρίξεις, ανεξαρτήτου κόστους, προς όφελος του πελάτη, ανεξαρτήτως της θέσης του κατασκευαστή. Το ότι έχουμε καταλήξει να συνεργαζόμαστε με κάποιες εταιρείες, δεν έγινε ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα σε προϊόντα, ενώ έχουμε ζημιωθεί αρκετές φορές οικονομικά από ελλιπή υποστήριξη από τους κατασκευαστές προς όφελος των πελατών μας.
Το Internet που προαναφέρατε, πιστεύετε ότι βοηθά τους ιδιοκτήτες τετρακίνητων οχημάτων και γενικότερα την αγορά ή όχι; Πιστεύω ότι το Internet έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει θαύματα. Λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή σε πρώτη ματιά, κρύβει όμως πάρα πολλούς κινδύνους για τον καταναλωτή και διαμορφώνει όλη την αγορά. Βοηθά το χρήση να βρει εύκολα σχεδόν ό,τι υπάρχει για τη βελτίωση ενός τετρακίνητου, βοηθά στη διασταύρωση των τιμών και των προϊόντων, αλλά τα προϊόντα στην οθόνη είναι όλα τέλεια και κανένα σκάρτο. Λόγω του ανταγωνισμού που δημιουργεί, ωθεί πολλές εταιρείες στην παραγωγή προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας, προκειμένου να είναι πιο φθηνά. Λόγω του χαμηλού ποσοστού κέρδους τους δεν παρέχουν πραγματική εγγύηση και τις περισσότερες φορές, το φτηνό γίνεται στην πράξη ακριβό, γιατί οι καταναλωτές αγοράζουν τα ίδια προϊόντα δύο και τρεις φορές, πετώντας χρήματα. Ο μόνος λόγος που η JBK πουλάει πάρα πολλά προϊόντα είναι ότι παρέχει μια ασπίδα προστασίας στον καταναλωτή σε όλους αυτούς τους κινδύνους, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανή ζημιά.
Πώς βλέπετε την αγορά της βελτίωσης τετρακίνητων αυτή την περίοδο; Σας έχει επηρεάσει καθόλου η οικονομική κρίση;Η αγορά της βελτίωσης σε γενικό επίπεδο, όπως και όλες οι αγορές, έχει επηρεαστεί. Σε άλλους τομείς περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Έχει επηρεάσει περισσότερο το τμήμα της αγοράς που στηρίζεται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος και λιγότερο το τμήμα της αγοράς που στηρίζεται σε άτομα υψηλού εισοδήματος. Οι άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας οδηγούνται τις περισσότερες φορές σε λύσεις "πατέντας", δηλαδή πρόχειρης αναβάθμισης, που προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους, όπου τις περισσότερες φορές έχουν ένα αποτέλεσμα κάτω του υποφερτού και ένα σύνολο χρημάτων πεταμένο, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαν προϋπολογίσει. Οι άνθρωποι υψηλού εισοδήματος έχουν επηρεαστεί κυρίως ψυχολογικά και όχι οικονομικά. Βομβαρδιζόμενοι καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης για την κρίση που υπάρχει ή θα υπάρξει, περιορίζεται η διάθεσή τους για αναβάθμιση. Όταν τους δίνονται τα κατάλληλα ερεθίσματα ανεβαίνει η διάθεση και δημιουργούν αυτοκίνητα πολύ δυνατά. Κατά συνέπεια, επειδή η JBK κατείχε πάντα την elite του αγοραστικού κοινού, η κρίση την έχει επηρεάσει μόνο στη θεωρία και όχι στην πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα σοβαρότερα projects υλοποιήθηκαν το 2009 και ήδη έχουν συμφωνηθεί πολύ αξιόλογα για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η JBK ως εταιρεία τώρα εμπλέκεται στους αγώνες με δικό της αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι κάτι βλέπει και περιμένει από αυτό.
Στη μέση οικονομικής κρίσης; Οι περισσότερες εταιρείες μαζεύονται... Η οικονομική κρίση επηρεάζει τις επιχειρήσεις που δεν είχαν προνοητικότητα και ξόδευαν χρήματα ανεξέλικτα, αυξάνοντας το δανεισμό τους και όχι τα κέρδη τους. Η JBK δεν είχε ποτέ ανεξέλικτα έξοδα και έτσι δυναμώνει όταν οι άλλοι ζορίζονται.
Ποια είναι η επαφή η δική σας αλλά και της εταιρείας σας με τους αγώνες; Η προσωπική μου επαφή με τους αγώνες ως συμμετέχων είναι μικρή και περιορίζεται σε επίπεδο hobby. Η JBK εμπλέκεται στους αγώνες από την ημέρα που δημιουργήθηκε, ως εταιρεία αναβάθμισης οχημάτων για συμμετοχή σε αγώνες. Απλά, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ μπερδεμένα ως προς τους αγώνες, καθώς οι περισσότερες διοργανώσεις είναι συγκεντρώσεις ερασιτεχνών που προσπαθούν να διακρι- θούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει επαγγελματισμός, σοβαρά αυτοκίνητα, δεν κινείται ουσιαστικά χρήμα. Συμμετέχουν αναβαθμισμένα αυτοκίνητα και όχι αγωνιστικά. Υπάρχουν μερικές διοργανώσεις που γίνονται με σκοπό το κέρδος και όχι τη δημιουργία ενός σοβαρού αγώνα. Αν δεν υπάρχει δημοσιότητα, σοβαρότητα και αξιοκρατία, δεν πρόκειται να γίνουν σοβαροί αγώνες. Ορισμένες διοργανώσεις γίνονται από άτομα που τους αρέσει να κάνουν μια βόλτα στο βουνό και όχι από άτομα που τους αρέσει να διοργανώνουν αγώνες… εκεί χάνεται το παιχνίδι.
Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν είχατε δικό σας όχημα;Όχι, μέχρι στιγμής αναβαθμίζαμε ξένα αυτοκίνητα για να παίρνουν μέρος σε αγώνες. Δεν υπήρχε λόγος να έχουμε δικό μας όχημα για να πάρουμε μέρος σε αγώνες, γιατί το κόστος αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την υπόλοιπη πορεία της εταιρείας. Οι ιδιώτες δεν έχουν αντιληφ-θεί ότι τα χρήματα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό όχημα είναι παρά πολλά. Νομίζουν ότι θα πάνε σε ένα μαγαζί θα του πουν ότι θα λάβουν μέρος σε αγώνες και ότι το μαγαζί θα τους τα φτιάξει όλα τσάμπα βάζοντας δυο αυτοκόλλητα στο αυτοκίνητο και "φεσόνοντάς" το ως συνήθως. Αυτό δεν υπάρχει, πας σε ένα σοβαρό μαγαζί, πληρώνεις και τρέχεις, αν θέλεις να κάνεις κάτι σοβαρό. Στην πολύχρονη πορεία μας, η μονή αξιόλογη αγωνιστική συμμετοχή που υποστηρίζουμε είναι, ενός πελάτη μας, για τον όποιον έχει φτιαχτεί ένα αξιόλογο αναβαθμισμένο αγωνιστικό Defender, όπου σε δύο συμ-μετοχές σε σοβαρό αγώνα, την πρώτη έχασε τον αγώνα από ένα βράχο και ένα σπασμένο φίλτρο λαδιού και φέτος κέρδισε με μεγάλη διάφορα όλες τις κατηγορίες. Για το συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ετοιμάζεται ένα σωληνωτό όχημα, αρκετά πιο καλό από το Defender, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν θα χάσει κανένα αγώνα.
Πιστεύετε ότι ένα μαγαζί δεν έχει όφελος από τη συμμετοχή του σε αγώνες; Το όφελος που μπορεί να έχει ένα απλό μαγαζί συντηρώντας ένα δικό του αγωνιστικό όχημα και λαμβάνοντας μέρος στους ελληνικούς αγώνες, είναι πολύ μικρότερο από τα έξοδα που θα κάνει. Γιατί η αγορά της αναβάθμισης δεν είναι τόσο μεγάλη -πόσα διαφορικά και πόσες αναρτήσεις θα πουλήσεις παραπάνω και πόσο μάλιστα στη δική μας περίπτωση όπου όσοι εμπλέκονται στους αγώνες γνωρίζουν την JBK. Οι συμμετοχές σε αγώνες σού δίνουν φήμη, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δεις πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φήμη σου. Τέλος, όταν έχεις ένα καλό αγωνιστικό όχημα, τους ελληνικούς αγώνες πρέπει να τους έχεις για προπόνηση. Η ουσία βρίσκεται στο εξωτερικό.
Σκοπεύετε να συμμετάσχετε και σε αγώνες εκτός Ελλάδος;Η JBK, στο επίπεδο πλέον που βρίσκεται, αποφάσισε και δημιούργησε ένα αγωνιστικό Defender με στόχο τη συμμετοχή και τη διάκριση σε αγώνες του εξωτερικού. Φτιάξαμε το καλύτερο Defender που έχει φτιαχτεί για αγώνες μέχρι τώρα, το οποίο βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από τον ελληνικό ανταγωνισμό, αλλά πολύ πίσω από τις προσδοκίες της εταιρείας. Το όχημα αυτό θα πάρει μέρος στο Rally Lybia Raid τον Μάρτιο, που θα διαρκέσει από 6 έως 20 Μαρτίου. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή διοργάνωση που βρίσκεται ένα στάδιο πριν το Dakar. Ο αγώνας διαρκεί 5.000 χιλιόμετρα και την ημέρα θα καλύπτο-νται από 70 έως 450 χιλιόμετρα. Θα είναι μια πραγματική πρόκληση για τα αυτοκίνητα και για τα πληρώματα. Μαζί μας θα έρθουν δύο ακόμα ελληνικά οχήματα πελατών μας: ένα Defender 90 TD5 και ένα Puma 100 5Door. Το πρώτο όχημα έχει φτιαχτεί δύο χρόνια πριν και θα δεχθεί μερικές βελτιώσεις ακόμα, ενώ το δεύτερο φτιάχνεται τώρα, καθώς αγοράστηκε καινούργιο για αυτό το σκοπό. Επίσης, θα έχουμε και όχημα υποστήριξης, με μηχανικούς και ανταλλακτικά. Γενικά, κάνουμε μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια, στοχεύοντας σε κάτι το διαφορετικό.
Πραγματικά, ακούγεται παρά πολύ ενδιαφέρον και μοναδικό. Γενικότερα, πώς βλέπετε το μέλλον των αγώνων 4x4 στην Ελλάδα και πώς στο εξωτερικό;
Το μέλλον των αγώνων στην Ελλάδα το βλέπω θετικό, καθώς υπάρχει πολλή όρεξη από μέρους των αγωνιζομένων και προσπάθεια από μέρους των διοργανωτών. Απλά, θέλει πάρα πολύ προσπάθεια και υπομονή. Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή μας σε αγώνες του εξωτερικού, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την εδώ κατάσταση. Όσον αφορά στους αγώνες στο εξωτε- ρικό, η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και συνέχεια οι διοργανώσεις γίνονται όλο και καλύτερες, καθώς βοηθούν πάρα πολύ οι εκάστοτε κρατικοί φορείς και σπόνσορες.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να αρχίσει να ασχολείται με τη βελτίωση του οχήματός του και ποια σε κάποιον που θέλει να συμμετάσχει πρώτη φορά σε αγώνα; Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το βασικότερο που θα πρέπει να διαχωρίσει κανείς, είναι το τι θέλει να κάνει. Θέλει να βελτιώσει το όχημά του γιατί επιθυμεί απλά να το βλέπει ομορ-φότερο; Θέλει να το βελτιώσει για να γίνει πιο ικανό και να πηγαίνει εκδρομές; Θέλει να τρέξει σε αγώνες για τη συμμετοχή; Θέλει να τρέξει σε αγώνες για να διακριθεί; Από τη στιγμή που ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει, θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο μαγαζί με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί και να υλοποιήσει αυτά που θέλει, να προσδιορίσει το αρχικό κόστος και να εφοδιαστεί με πολλή όρεξη και δυνάμεις για αυτό που θα ακολουθήσει. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο όλο πακέτο που μπορεί να επιλέξει, συμβουλή μου θα είναι να το πάει τμηματικά και σωστά και όχι να επιλέξει τις πιο φτηνές λύσεις και να τα κάνει όλα, γιατί στο τέλος το πιο πιθανό θα είναι να μην δουλεύει τίποτα. Σημασία δεν έχει όχι πόσα χρήματα χαλάς σε ένα αυτοκίνητο, αλλά τι πραγματικά κάνεις με τα χρήματα αυτά και αν πιάνουν τόπο.
Οι σημερινοί λάτρεις της τετρακίνησης θεωρείτε ότι είναι περισσότερο συντηρητικοί ή πιο μοντέρνοι άνθρωποι;Υπάρχουν συντηρητικά μαγαζιά και όχι συντηρητικοί λάτρεις. Ο κόσμος κινείται με βάση το τι μπορεί να επιλέξει. Στο δικό μας πελατολόγιο, οι λάτρεις της τετρακίνησης απλά τα θέλουν όλα. Δεν υπάρχει κανείς να θέλει μόνο τα μισά. Απλά, άλλοι μπορούν και άλλοι όχι.
Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η JBK είναι μια εταιρεία που ποτέ δεν ησυχάζει. Βάζει πάντα νέους στόχους, νέα σχέδια, πάει πάντα μπροστά. Τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να δια-τηρήσουμε αρχικά το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στο κοινό μας, να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από την ενασχόληση στους αγώνες με το αγωνιστικό μας όχημα και να τελειώσουμε με το σχεδιασμό του μεγαλύτερου project που έχουμε μέχρι σήμερα. Το οποίο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του δικού μας σωληνωτού οχήματος, με σκοπό τη διάκριση στο Dakar.